Huisje, boompje, beestjes

meer dan alleen een uitlaatservice

Deze week in de spotlight: de naaktslak

Deze week in de spotlight: de naaktslak

De naaktslak.. niet per se het favoriete huisdier van de gemiddelde Nederlander maar waarschijnlijk wel een dier dat zich in of om jouw woning heeft gehuisvest. Je ziet ze overal liggen deze tijd van het jaar. Lekker dik onder een bosje, platgereden op de weg of uitgedroogd op de stoep. Maar wat is een naaktslak nou eigenlijk behalve een glibberig dik ding waar je niet met je blote voeten in wilt staan?

Naaktslakken zijn, net als huisjesslakken, weekdieren maar in tegenstelling tot de huisjesslakken leven de naaktslakken onder de grond. Als de zon schijnt is het namelijk boven de grond te warm voor de naaktslak en zal hij uitdrogen. Als de zon weg is of er is een flinke regenbui gevallen, laat de slijmjurk zich echter snel zien. De slakken eten dan (jonge) bladeren en kunnen een ware plaag vormen voor je mooie groene tuin.


Wat kun je doen om er voor te zorgen dat je tuin niet het slachtoffer wordt van een naaktslakken plaag? De naaktslak heeft een aantal natuurlijk vijanden die wel van een escargot op z’n tijd houden; egels, kippen, vogels en padden. Is jouw tuin nou niet voorzien van deze dieren dan kun je ook gebruik maken van nematoden. Nematoden zijn minuscule wormpjes die de slakken infecteren met een dodelijke bacterie.


Maar zijn naaktslakken eigenlijk alleen maar slijmerige, tuin-dodende glibbermonsters? Nee hoor, de naaktslak is ook best wel nuttig! Naast dat hij voer is voor egels, vogels en padden zorgt hij er ook voor dat de grond omgewoeld wordt in de tijden dat hij niet boven de grond is. Ook ruimen ze dode plantenresten die op de grond liggen op en geven met hun poep weer nieuwe voedingsstoffen af aan de grond.

De reden dat je juist nu een hele hoop naaktslakken ziet is omdat de eitjes in de lente gelegd worden. Een paar weken later komen deze uit en na een maand of 2 zijn de slakken volwassen. Op zoek naar voedsel en een partner dus!

De meest voorkomende naaktslak in Nederland is de grote wegslak. Deze kun je herkennen aan zijn grote oranje voet. Naast de grote wegslak zijn er nog zo’n 25 andere veel voorkomende soorten! Benieuwd welke, bekijk de slijm-galerij hier onder!